Close

Jaume Plensa

Escultor

Jaume Plensa és un artista de materials, sensacions i idees. Les seves referències abracen la literatura, la poesia, la música i el pensament. Es considera, abans que res, escultor, tot i que el seu procés creatiu ha transitat per múltiples disciplines. Les seves obres s’adrecen a la condició mateixa de l’ésser: la seva essència física i espiritual, la consciència de si mateix i del seu passat, els seus codis morals i dogmes i la seva relació amb la natura.

Nascut a Barcelona el 1955, va estudiar a La Llotja i a la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi. Des de 1980, l’any de la seva primera exposició a Barcelona, ha viscut i treballat a Alemanya, Bèlgica, Anglaterra, França i els Estats Units, actualment resideix a Barcelona.

Ha estat professor a l’École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de París i coopera regularment amb la School of the Art Institute de Chicago com a professor convidat. Ha impartit moltes conferencies i cursos en universitats, museus i institucions culturals d’arreu del món.

Ha rebut nombrosos premis per la seva carrera, nacionals i internacionals, també ha rebut distincions honorífiques: Médaille des Chevaliers des arts et Lettres (París, 1993), Doctor Honoris Causa  de la School of the Art Institute of Chicago (Chicago, 2005), Creu de Sant Jordi (Barcelona, 2012) i Acadèmic d’Honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi (Barcelona, 2015).

Jaume Plensa exposa regularment a galeries i museus d’Europa, Estats Units i Àsia. Una part molt significativa de la seva obra és la que desenvolupa per a espais públics. Hi ha obres instal·lades permanentment a Espanya, França, Japó, Anglaterra, Corea, Alemanya, Canadà, Estats Units, Xina, etc. Té mes de 50 obres repartides pel món.

Ha col·laborat també en produccions teatrals i operístiques, creant espais escènics i vestuari. Algunes d’aquestes col·laboracions han passat per grans teatres europeus, el Felsenreitschule a Salzburg, l’Opera Bastille a París, el Teatro Real a Madrid, el Teatro San Carlo a Nàpols, l’Opera Garnier à París o el Liceu de Barcelona.

Per aquest any 2018, té previstes tres grans exposicions: aquest estiu, de juny a octubre, al Djurgården (Jardins reials) d’Estocolm, Suècia; a mitjans de novembre, al Palacio de Cristal – Museo Centro de Arte Reina Sofía de Madrid; i, a finals de novembre, al Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

%