Close

X JORNADES CCK: "D’IRUN A SANT JUST DESVERN"

La desena edició de les Jornades Ciutats Creatives Kreanta tindrà lloc a Sant Just Desvern del 17 al 19 d’octubre de 2018. Les Jornades, organitzades conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Just Desvern, es duran a terme en el marc del projecte europeu “Rutes Singulars” (www.rutas-singulares.eu), que té com a objectiu crear una xarxa transfronterera de ciutats petites i mitjanes, situades a l’àrea d’influència de grans capitals regionals, amb la finalitat de reforçar el seu atractiu mitjançant estratègies conjuntes de cooperació en matèria de turisme cultural. D’aquesta manera, es pretén convertir l’activitat turística en un dels motors del desenvolupament econòmic local i en una eina per al coneixement mutu. Els sis socis del projecte són les ciutats d’Irun i Barakaldo (Euskadi), les ciutats de Tournefeuille i Foix (Occitània / Regió Pirineus-Mediterrani), la ciutat de Sant Just Desvern (Catalunya) i la Fundació Kreanta. El projecte «Rutes singulars» compta amb el suport del programa de cooperació territorial INTERREG V-A de la Unió Europea. Té una durada de tres anys (2016-2019) i compta amb un pressupost de 2.213.540 €, el 65% del qual està finançat pels fons europeus FEDER en el marc del Programa Operacional de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra.

Dins del projecte europeu es duen a terme tres edicions de les Jornades Ciutats Creatives Kreanta. L’any passat es va celebrar la primera en Irun i el proper any es realitzarà la tercera al municipi de Tournefeuille. Les tres edicions tenen una especialització temàtica a partir del denominador comú del projecte “Rutes Singulars” que és l’eix de turisme cultural. Les Jornades d’Irun van estar dedicades a turisme cultural i ciutats creatives. A Sant Just Desvern els eixos temàtics seran economia creativa, turisme cultural i sostenibilitat. Finalment, a Tournefeuille, l’eix de turisme cultural s’abordarà des dels àmbits de l’art contemporani i l’espai públic.

Fundació Kreanta s’incorpora al projecte “Rutes singulars” per reforçar la dimensió europea de la seva iniciativa Ciutats Creatives i per ampliar els seus projectes de cooperació ciutat-ciutat a l’àmbit de la cooperació transfronterera entre França i Espanya. Així mateix, per a la Fundació el projecte també respon al seu objectiu d’impulsar el protagonisme de les ciutats mitjanes i petites com a referents de la transformació de les ciutats i promoure la idoneïtat d’aquests territoris com a espais d’innovació i exploració de noves formes de desenvolupament de les polítiques públiques locals. I, especialment, és rellevant per Kreanta la potencialitat d’aquesta iniciativa com a laboratori de noves formes de treballar la cooperació ciutat-ciutat.

PROGRAMA

Descarregar el programa en PDF

La inauguració de les Jornades del dia 17 d’octubre es podrà seguir a través de la retransmisió mitjançant podcast en el següent enllaç: http://ciutatscreatives.santjust.net, així mateix la Jornada de conferències del 18 d’octubre es podrá seguir en streaming pel Canal Youtube de Ciudades Creativas Kreanta: http://www.youtube.com/user/ciudadescreativas/

DIMECRES 17 D’OCTUBRE

VISITA PROJECTES RUTES SINGULARS SANT JUST DESVERN

09:00-09:30 > Visita de l´exposició fotogràfica “Una mirada singular” realitzada por l’Agrupació Fotogràfica Sant Just a Can Ginestar.

REUNIÓ COMITÈ DE PILOTATGE

Lloc: Les Escoles
Direcció: C/ Montserrat 2

09:30-12:30 > Comitè de Pilotatge

12:30-13:00 > Roda de premsa

VISITA PROJECTES RUTES SINGULARS SANT JUST DESVERN

13:00-13:45 > Visita de la rehabilitació del refugi antiaeri.

SESSIÓN NETWORKING RUTES SINGULARS

Lloc: Hotel HLG CityPark Sant Just
Direcció: Ctra. Reial, 132

16:00-17:30 > Sessió d’intercanvi amb els participants convidats a les Jornades per les ciutats sòcies de Rutes Singulars.

ACTE INAUGURAL DE LES JORNADES

Lloc: RBTA – Ricardo Bofill Taller de Arquitectura
Direcció: Av. de la Indústria, 14

19:00-19:15 > Presentació de las Jornades Ciutats Creatives dins del projecte Rutes Singulars.

Intervenció de: Félix Manito, president de Fundació Kreanta; Danielle Buys, regidora d’assumptes exteriors de l’Ajuntament de Tournefeuille; i Josep Perpinyà i Palau, alcalde de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.

19:15-21:00 > SANT JUST DESVERN I LA MIRADA DELS SEUS CREATIUS

Participen: Joan Albert Amargós, compositor; Ricardo Bofill, arquitecte; Joan Margarit, poeta; Jaume Plensa, esculptor, Soledat Sans i Serafini, pintora y Susana Solano, esculptora. 

Presenta y modera: Pepa Fernández, periodista.

DIJOUS 18 D’OCTUBRE (MATÍ)

Lloc: Hotel HLG CityPark Sant Just
Direcció: Ctra. Reial, 132

08:30-09:00 > Registre i lliurament de documentació.

09:00-09:15 > Benvinguda i presentació de les Jornades a càrrec de Josep Perpinyà i Palau, alcalde de l’Ajuntament de Sant Just Desvern i Félix Manito, president de Fundació Kreanta.

9:15-10:15 > CIUTAT, CULTURA, TURISME I SOSTENIBILITAT

Ponents:

 • Xavier Greffe. Professor d’economia a la Universitat Paris I – Sorbonne. On dirigeix el Doctorat d’Economia de les Arts. 
 • Montserrat Pareja. Professora de la Universitat de Barcelona. Coordinadora del grup d’investigació “Creativitat, innovació i transformació urbana” a la Universitat de Barcelona. 

Presenta i modera: Oriol Estela. Coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

10:15- 11:15 > TURISME CULTURAL, ÀREES METROPOLITANES I XARXES

Ponents:

 • Consorci de Turisme de Barcelona. Albert de Gregorio. Sotsdirector General del Consorci de Turisme de Barcelona
 • Francesc Vila. Gerent de Turisme de la Diputació de Barcelona.

 • Oriol Estela. Coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

Presenta i modera: Fèlix Manito, President de Fundació Kreanta.

11:15-11:45 > Pausa cafè

11:45-12:45 > ECONOMIA CREATIVA EN CIUTATS METROPOLITANES MITJANES

Ponents:

 • Pau Rausell Köster. Professor del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València.
 • El Districte Cultural de L’Hospitalet de Llobregat. Un projecte de regeneració cultural, econòmica i urbana. Nuria Marín. Alcaldessa de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat.

Presenta i modera: Hector Santcovsky. Director de Desenvolupament Econòmic i Social de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

12:45-13:30 > RUTES SINGULARS. UNA XARXA DE CIUTATS CREATIVES

Taula rodona amb representants dels socis sobre objectius i accions del projecte i voluntat d’articular una xarxa de ciutats creatives.

DIJOUS 18 D’OCTUBRE (TARDA)

15:30-17:00 > INNOVANT EN TURISME CULTURAL RESPONSABLE

Ponents:

 • Laia Coma. Professora de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona. 
 • Juan Pedro Pérez Castro. Conseller de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Llobregat.
 • Museus de Toulouse. Francis Duranthon. Director del Museu d’Història Natural de Toulouse i Director dels Museus de la Ciutat de Toulouse.

Presenta i modera: Francesc Vila. Gerent de Turisme de la Diputació de Barcelona.

17:00-18:30 > INNOVANT EN ECONOMA CREATIVA

Ponents:

 • Emmanuel Négrier. Director d’investigació en ciència política al CEPEL (Centre d’Estudis Polítics d’Europa Llatina) a la Universitat de Montpellier 
 • Angers y les Ponts de Cé creatives. Katell Martin, responsable del desenvolupament de l’economia cultural i creativa de Aldev (Cominitat urbana Angers Loire Métropole) i Claire M’Pondo Sadey, directora de Rive d’arts/du tourisme de l’Ajuntament de Ponts de Cé.
 • La cinta “Coruss” de la Orquestra de Càmbra de Toulouse. Renaud Gruss. Gerent de l’Orquestra de Càmbra de Toulouse.

Presenta i modera: Edgar García. Director de l’Àrea de Desenvolupament empresarial de l’Institut Català de les Empreses Culturals.

18:30-19:00 > Acte de clausura

DIVENDRES 19 D’OCTUBRE (MATÍ)

08:45-13:00 > EL PROJECTE ESTRUCTURANT DEL BAIX LLOBREGAT: CRIPTA GAUDÍ Y COLÒNIA GÜELL

Punt de trobada de l’autocar: davant de l’Hotel City Park Sant Just
Direcció: Carretera Reial, 132

Visita in situ del projecte més reeixit del Baix Llobregat i coneixement de la mà dels seus gestors del seu impacte en el desenvolupament turístic i econòmic de la comarca.

La Colònia Güell, és una antiga colònia industrial que s’ha convertit en un dels llocs més destacats del modernisme català, amb un bon nombre d’edificis d’aquest estil. Destaca l’Església –Cripta-, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, arquitectònicament una de les obres més importants d’Antoni Gaudí.

 El Consorci de la Colònia Güell, constituït pel Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Diputació de Barcelona, l’Institut Català del Sol de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, gestiona la Cripta, les pinedes de l’entorn, el Centre d’Interpretació i les visites al conjunt de la Colònia Güell.

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona col·labora en l’organització de la visita a la Colònia Güell i la Cripta Gaudí.

PONENTS

Fes clic sobre el nom de cada ponent per accedir a la seva biografia.

Joan Albert Amargós

Compositor, director i instrumentista de piano i clarinet

Ricardo Bofill

Arquitecte

Joan Margarit

Poeta i arquitecte

Jaume Plensa

Escultor

Xavier Greffe

Professor de la Universitat Paris I

Montserrat Pareja-Eastaway

Professora del Departament d’Economia a la Universitat de Barcelona

Albert de Gregorio

Sotsdirector General de Turisme de Barcelona

Pau Rausell Köster

Professor del Departament d'Economia Aplicada a la Universitat de València

Núria Marín

Alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat

Laia Coma Quintana

Professora del Departament de Didàctiques Aplicades a la Universitat de Barcelona

Juan Pedro Pérez Castro

Conseller de l'Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Llobregat

Francis Duranthon

Director dels museus municipals de Toulouse

Emmanuel Négrier

Director del Centre d'Estudis Polítics d'Europa Llatina a la Universitat de Montpellier

Renaud Gruss

Contrabaix i administrador general de l’Orquesta de Cambra de Toulouse

Katell Martin

Responsable del departament d'economia cultural i creativa a Aldev (Comunitat urbana d’Angers-Loire-Métropole)

Claire M’Pondo Sadey

Responsable de Rive d’arts/de turisme a la ciutat de Ponts-de-Cé (Comunitat urbana d’Angers Loire Métropole)

Francesc Vila i Albet

Gerent de Turisme de la Diputació de Barcelona

Oriol Estela Barnet

Coordinador General del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona