La desena edició de les Jornades Ciutats Creatives Kreanta tindrà lloc a Sant Just Desvern del 17 al 19 d’octubre de 2018. Les Jornades, organitzades conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Just Desvern, es duran a terme en el marc del projecte europeu “Rutes Singulars” (www.rutas-singulares.eu), que té com a objectiu crear una xarxa transfronterera de ciutats petites i mitjanes, situades a l’àrea d’influència de grans capitals regionals, amb la finalitat de reforçar el seu atractiu mitjançant estratègies conjuntes de cooperació en matèria de turisme cultural. D’aquesta manera, es pretén convertir l’activitat turística en un dels motors del desenvolupament econòmic local i en una eina per al coneixement mutu. Els sis socis del projecte són les ciutats d’Irun i Barakaldo (Euskadi), les ciutats de Tournefeuille i Foix (Occitània / Regió Pirineus-Mediterrani), la ciutat de Sant Just Desvern (Catalunya) i la Fundació Kreanta. El projecte «Rutes singulars» compta amb el suport del programa de cooperació territorial INTERREG V-A de la Unió Europea. Té una durada de tres anys (2016-2019) i compta amb un pressupost de 2.213.540 €, el 65% del qual està finançat pels fons europeus FEDER en el marc del Programa Operacional de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra.
Dins del projecte europeu es duen a terme tres edicions de les Jornades Ciutats Creatives Kreanta. L’any passat es va celebrar la primera en Irun i el proper any es realitzarà la tercera al municipi de Tournefeuille. Les tres edicions tenen una especialització temàtica a partir del denominador comú del projecte “Rutes Singulars” que és l’eix de turisme cultural. Les Jornades d’Irun van estar dedicades a turisme cultural i ciutats creatives. A Sant Just Desvern els eixos temàtics seran economia creativa, turisme cultural i sostenibilitat. Finalment, a Tournefeuille, l’eix de turisme cultural s’abordarà des dels àmbits de l’art contemporani i l’espai públic.
Fundació Kreanta s’incorpora al projecte “Rutes singulars” per reforçar la dimensió europea de la seva iniciativa Ciutats Creatives i per ampliar els seus projectes de cooperació ciutat-ciutat a l’àmbit de la cooperació transfronterera entre França i Espanya. Així mateix, per a la Fundació el projecte també respon al seu objectiu d’impulsar el protagonisme de les ciutats mitjanes i petites com a referents de la transformació de les ciutats i promoure la idoneïtat d’aquests territoris com a espais d’innovació i exploració de noves formes de desenvolupament de les polítiques públiques locals. I, especialment, és rellevant per Kreanta la potencialitat d’aquesta iniciativa com a laboratori de noves formes de treballar la cooperació ciutat-ciutat.
Descarregar el programa en PDF
La inauguració de les Jornades del dia 17 d’octubre es podrà seguir a través de la retransmisió mitjançant podcast en el següent enllaç: http://ciutatscreatives.santjust.net, així mateix la Jornada de conferències del 18 d’octubre es podrá seguir en streaming pel Canal Youtube de Ciudades Creativas Kreanta: http://www.youtube.com/user/ciudadescreativas/
VISITA PROJECTES RUTES SINGULARS SANT JUST DESVERN
09:00-09:30 > Visita de l´exposició fotogràfica “Una mirada singular” realitzada por l’Agrupació Fotogràfica Sant Just a Can Ginestar.
REUNIÓ COMITÈ DE PILOTATGE
Lloc: Les Escoles
Direcció: C/ Montserrat 2
09:30-12:30 > Comitè de Pilotatge
12:30-13:00 > Roda de premsa
VISITA PROJECTES RUTES SINGULARS SANT JUST DESVERN
13:00-13:45 > Visita de la rehabilitació del refugi antiaeri.
SESSIÓN NETWORKING RUTES SINGULARS
Lloc: Hotel HLG CityPark Sant Just
Direcció: Ctra. Reial, 132
16:00-17:30 > Sessió d’intercanvi amb els participants convidats a les Jornades per les ciutats sòcies de Rutes Singulars.
ACTE INAUGURAL DE LES JORNADES
Lloc: RBTA – Ricardo Bofill Taller de Arquitectura
Direcció: Av. de la Indústria, 14
19:00-19:15 > Presentació de las Jornades Ciutats Creatives dins del projecte Rutes Singulars.
Intervenció de: Félix Manito, president de Fundació Kreanta; Danielle Buys, regidora d’assumptes exteriors de l’Ajuntament de Tournefeuille; i Josep Perpinyà i Palau, alcalde de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.
19:15-21:00 > SANT JUST DESVERN I LA MIRADA DELS SEUS CREATIUS
Participen: Joan Albert Amargós, compositor; Ricardo Bofill, arquitecte; Joan Margarit, poeta; Jaume Plensa, esculptor, Soledat Sans i Serafini, pintora y Susana Solano, esculptora.
Presenta y modera: Pepa Fernández, periodista.
Lloc: Hotel HLG CityPark Sant Just
Direcció: Ctra. Reial, 132
08:30-09:00 > Registre i lliurament de documentació.
09:00-09:15 > Benvinguda i presentació de les Jornades a càrrec de Josep Perpinyà i Palau, alcalde de l’Ajuntament de Sant Just Desvern i Félix Manito, president de Fundació Kreanta.
9:15-10:15 > CIUTAT, CULTURA, TURISME I SOSTENIBILITAT
Ponents:
Presenta i modera: Oriol Estela. Coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.
10:15- 11:15 > TURISME CULTURAL, ÀREES METROPOLITANES I XARXES
Ponents:
Francesc Vila. Gerent de Turisme de la Diputació de Barcelona.
Oriol Estela. Coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.
Presenta i modera: Fèlix Manito, President de Fundació Kreanta.
11:15-11:45 > Pausa cafè
11:45-12:45 > ECONOMIA CREATIVA EN CIUTATS METROPOLITANES MITJANES
Ponents:
Presenta i modera: Hector Santcovsky. Director de Desenvolupament Econòmic i Social de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
12:45-13:30 > RUTES SINGULARS. UNA XARXA DE CIUTATS CREATIVES
Taula rodona amb representants dels socis sobre objectius i accions del projecte i voluntat d’articular una xarxa de ciutats creatives.
15:30-17:00 > INNOVANT EN TURISME CULTURAL RESPONSABLE
Ponents:
Presenta i modera: Francesc Vila. Gerent de Turisme de la Diputació de Barcelona.
17:00-18:30 > INNOVANT EN ECONOMA CREATIVA
Ponents:
Presenta i modera: Edgar García. Director de l’Àrea de Desenvolupament empresarial de l’Institut Català de les Empreses Culturals.
18:30-19:00 > Acte de clausura
08:45-13:00 > EL PROJECTE ESTRUCTURANT DEL BAIX LLOBREGAT: CRIPTA GAUDÍ Y COLÒNIA GÜELL
Punt de trobada de l’autocar: davant de l’Hotel City Park Sant Just
Direcció: Carretera Reial, 132
Visita in situ del projecte més reeixit del Baix Llobregat i coneixement de la mà dels seus gestors del seu impacte en el desenvolupament turístic i econòmic de la comarca.
La Colònia Güell, és una antiga colònia industrial que s’ha convertit en un dels llocs més destacats del modernisme català, amb un bon nombre d’edificis d’aquest estil. Destaca l’Església –Cripta-, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, arquitectònicament una de les obres més importants d’Antoni Gaudí.
El Consorci de la Colònia Güell, constituït pel Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Diputació de Barcelona, l’Institut Català del Sol de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, gestiona la Cripta, les pinedes de l’entorn, el Centre d’Interpretació i les visites al conjunt de la Colònia Güell.
El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona col·labora en l’organització de la visita a la Colònia Güell i la Cripta Gaudí.
Fes clic sobre el nom de cada ponent per accedir a la seva biografia.